Laivaston

Radioamatöörit ry

OH1AJ

QSL:n metsästys

[Aihetta käsiteltiin kerhoillassa 4.5.2021. Tämä juttu perustuu noihin keskusteluihin.]

LoTW on helppo ja nopea tapa saada yhteys kuitatuksi ARRL:n awardeja ajatellen. Toisaalta buroon kautta kulkeva QSL-kortti kulkee todella hitaasti ja saanto jää pieneksi. Monet ovat luopuneet buroon käytöstä kokonaan. Syystä tai toisesta kaikki asemat eivät käytä LoTW:ia. Yhä enemmän pitää myös LoTW-kuittaus tilata. Näin jäljelle jää workkimishaasteen lisäksi QSL:n metsästys.

Systemaattisen kuittausten metsästyksen lähtökohtana on hyvä kirjanpito. Itse pitää tietää, mitä on workittu ja mitä on kuitattuna. Samoin aktiivisen metsästyksen kohteista kannatta pitää päiväkirjaa. Kohteita voi olla auki kymmenittäin yhtä aikaa ja siinä päiväkirja on oiva apu. Lokiohjelman tuki ei välttämättä ole riittävä. Excel taipuu mihin vaan.

OQRS Clublogin kautta

Clublog.org on ehkä kattavin kanava kuittausten metsästyksessä. DX-peditiot suosivat sitä, koska kesken pedition lokit saa näkyville. Tämä vähentää duplikaatteja. Toisaalta Leaderboard luo pientä kilpailuhenkeä ja lisää kiinnostusta peditiota kohtaan. Clublogin kautta voi tilata pedition kortit OQRS-menettelyllä. OQRS on lyhenne sanoista Online QSL Request System. Tilauksen seurauksena LoTW-kuittaus tulee yleensä nopeasti vaikka korttien tulo voi kestää.

Ne, joiden omat lokit ovat myös Clublogissa, saavat tehtyä tilauksensa helposti. QSO-tiedot ovat tarjolla valmiina lomakkeella. Ne, jotka eivät ole Clublogin käyttäjiä, joutuvat itse kirjoittamaan kusotietonsa tilaukseen. Tilaus välittyy QSL-managerille, jolle maksetaan PayPal:lla, kuin webbikaupassa konsanaan. Clublog on tässä vain markkinapaikka eikä vastaa toimituksesta. Kauppa on tilaajan ja QSL-managerin välinen.

Myös tavallinen workkija voi järjestää QSL-kauppansa Clublogin kautta samalla tavalla. Tilaaja etsii QSO-tietoja silloin Log Search-sivulla, ei peditio-sivulta, ja kuittaus tilataan sitten siellä. Tämä palvelu toimii vain rekisteröidyille Clublogin käyttäjille. Rekisteröityminen on ilmaista.

OQRS QSL-managerien kautta

Monet QSL-managerit ovat järjestäneet oman OQRS-palvelun robotin avulla. Pitää tietää, kuka on minkin aseman manageri. IK3QAR:n QSL-manageri-tietokanta saattaa auttaa managerin etsinnässä. Seuraavassa listaa tällaisista managereista. Heidän sivuillaan voi käydä katsomassa keitä manageroivat.

Managereita, joilta voi tilata PayPalin kautta

Näillä managereilla ei ole omaa OQRS robottia mutta heiltä voi tilata kortteja PayPalin kautta. Maksun viestiosaan kirjoitetaan QSO-tiedot. QRZ.comissa managerin omalla sivulla on tiedot, keitä edustavat sekä managerin omat yhteystiedot

Lokihaku ja QSL info

Lokihakuja voi tehdä muuallakin kuin Clublogissa. Ainakin QSL.net on sellainen. Siellä on suuri määrä eri asemien lokeja sekä niiden yhteystiedot kortin tilaaamista varten. On ehkä muitakin?

Ei manageria, kuittausta pyydetään suoraan vasta-asemalta

Paljon on asemia, joilla ei ole buro-palvelua tai muuten vastaavat vain postin kautta tuleviin korttipyyntöihin. Paras tietolähde tällöin on QRZ.com, jossa melkein kaikki ovat. Joillakin näistä on myös PayPal käytössä. Varsinkin maissa, joissa postin kulku on epävarmaa, PayPalia kannattaa käyttää. Vanhemmissa kusoissa kannattaa kysyä sähköpostilla, onko lokissa ja vieläkö kortteja on tallessa. Aina ei onnistu mutta kannattaa yrittää. Jos ei tule vastausta sähköpostiin, tuskin tulisi korttiakaan.

Perinteinen postin kautta direct-kortin pyyntöhän toimii niin, että oma kortti laitetaan kirjekuoreen, jossa on oma osoite valmiina. Samaan kuoreen laitetaan 2-5 taalaa postimaksua varten. Kuorta ei liimata kiinni. Tämä kirjekuori laitetaan hieman isompaan kuoreen, joka liimataan kiinni ja jossa on vasta-aseman osoite. Tämä postiin ja toivotaan parasta. Kortti tulee normaalioloissa (ilman pandemiaa) yleensä kuukaudessa, mutta voi kestää vuodenkin, tai ei tule ollenkaan.

Erityisen haastaviksi maiksi saada QSL ovat osoittatutuneet mm Saint Helena, Guatemala ja Libya. Mt Athos on viime aikoina helpottunut.

Mielipide [oh1tv]
Oma kirjanpitoni kortinmetsästyksestä reilun kahden vuoden ajalta näyttää, että 138 pyyntöön on tullut 119 vastausta. Saanto on ollut 87%, joka on mielestäni aika hyvä. Huonoimmat saannot ovat olleet yli 20 v vanhoissa kusoissa. Joukkoon toki mahtuu myös tyyppejä, joiden tarkoitus ehkä onkin vain ottaa rahat.

Eräs ongelma on, että LoTW kelpaa vain ARRL:n ja CQ-lehden awardeihin. On monia muitakin awardin myöntäjiä. Nämä joutuvat tyytymään korttikuittauksiin. Kuten edellä on kerrottu, kortin saamisen menetelmät ovat moninaiset. Perinteinen buro-kortti ei enää vastaa tämän päivän tarpeita. Korvikkeeksi on tehty useita viritelmiä. Kenttä on sekava. Nyt tilalle tarvittaisiin globaali pilvipalvelu, joka kattaisi kaikki kuittaamisen osa-alueet ja koko IARU:n jäsenkunta olisi sen takana. Käyttäjän tunnistus olisi ammattimaista tasoa.

Etusivu DX-sivu Kelit 1 Kelit 2 OH1 DXCC OH DXCC

Päivitetty 11.12.2022 OH1TV