Katsaus vuosiin 1998-2008

Laivaston Radioamatöörit r.y. 40 v

Katsaus kymmenvuotisjaksoon  1998 – 2008  

Alkusanat  

Tämä katsaus on laadittu yhdistyksen 40-vuotisjuhlan merkeissä, jatkoksi kymmenen vuotta sitten julkaistuun  -Laivaston Radioamatöörit r.y. 30 v -historiikkiin. Tapahtumia on kuvattu enimmäkseen yhdistyksen vuosikertomusten ja kokouksiin liittyvien pöytäkirjojen avulla. Mainitun historiikin tietoja on joiltakin osin päivitetty vastaamaan tilannetta keväällä 2008. Yhdistyksen toimintakausien vaihtuminen ei osu yksiin perustamispäivän kanssa, joten tämä esitys on ajallisesti hieman vapaamuotoinen ”10 v -toimintakertomus”.  

Pekka Paavilainen


 

Jäsenistö  

Yhdistyksen saavuttaessa 40 vuoden iän, on jäsenmäärä vakiintunut hiukan toiselle sadalle. Vuosituhannen vaihteessa ylitettiin luku 140. Erilaisista syistä eroamiset ja vähäinen vuotuinen uusien jäsenten tulo ovat johtaneet nykytilanteeseen.  

Vuoden 2005 vuosikokous kutsui yhdistyksen historian ensimmäiset kunniajäset,  Juhani Kurkilahden OH1ZK,  Arto Halosen OH1LD ja Jaakko Männikön OH1JM. Vuosikokous 6.2.2007 kutsui Rauno Kekäläisen OH1WR ja Antero Tannisen OH1KW kunniajäseniksi.  

Kerhotoiminta, kilpailut, koulutus  

Kerhoasema on sijainnut runsaan 19 vuotta nykyisissä tiloissa Pansiossa. Asemaa varten on vuokrattu käyttöömme erittäin hyvin sopiva rakennus ns. Vellikellonmäeltä. Ympärille on saatu mahtumaan tarpeelliset masto- ja antennirakennelmat. Sijainti ei suosi varsinaisen kilpailuaseman rakentamista mm. lähialueen teollisuuden aiheuttamien sähköisten häiriöiden vuoksi. Asema on kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien päässä ja turvallisella alueella, joten toivomme vuokrasuhteen jatkuvan tulevinakin vuosina. Rappeutuvat tilat tosin aiheuttavat vuosittain erilaista puuhastelua ja päänvaivaa.  

Puosuntien osoitteessa toimivat nykyisin radioamatööriasemat OH1AJ, OH1AT, OH1NAVY, sekä OI1AY, joka on sotilasradioamatööriasema. Yhdistys on tarjonnut tilat, sekä sitoutunut vastaamaan aseman OI1AY toiminnasta. Samalla em. asema käyttää yhdistyksen antennikalustoa. Suomen Radioamatööriliitto palkitsi OI1AY:n aktiivisesta toiminnasta 1000 mk:n lahjakorteilla vuosina 1998 ja 1999.  

Edellä mainittujen asemien lisäksi yhdistys vastaa turkulaiseen merimuseo Forum Marinum:iin sijoitetun museoaluksen, miinalaiva Keihässalmen radioamatööriasemasta OI1AXA. Aluksen radioamatööriasemaa on aktivoitu satunnaisesti yleisötapahtumiin ja OI-aktiviteetteihin liittyen.  

Kuluneiden viimeisen kymmenen vuoden aikana kerhoaseman antennivarustusta on lisätty, huollettu ja tarvittaessa myös korjattu. Uusin masto pystytettiin 14.8.1998 ja syyskuun 11. päivänä siihen asennettiin 40 m:n beam-antenni. Masto koottiin maassa vaaka-asennossa 30 metrin mittaansa ja nostettiin kokonaisena pystyyn. Mukana olleet muistavat nosturin käytössä tapahtuneen vastoinkäymisen. Nostoauto ei päässyt nostopaikaltaan kostean ja kaltevan maanpinnan vuoksi poistumaan. Avuksi kutsuttu toinen nosturiauto veti ensimmäisen ylös kerhorakennuksen päätyyn.  

Mastoon sijoitettu 40 m:n antenni joutui vuonna 1999 yli 30 m/s talvimyrskyn riepottelemaksi ja menetti yhden elementtinsä. Veikko OH1AWW (OH1NT) kiipesi taas, kuten aina ennenkin, mastoon. Antenni saatiin elementtiensä puolesta toimimaan. Saman antennin puomirakenne osoittautui myös korjausta vaativaksi. Nosturiauton avustamana antenni otettiin alas ja puomia vahvistettiin asentamalla lisäholkit elementtien kiinnityskohtiin. Antenni saatiin uudelleen ylös 5.9.2000.   

Nostojen yhteydessä on tarvittaessa huollettu myös toisen HF-maston antenneja Veikon, Anteron ja Rauskin täristessä heiluvassa nostokorissa, kuten erään vuoden toimintakertomuksessa kuvaillaan. Takaiskuna mainittakoon 23.2.2002 aamulla todettu VHF/UHF-maston taipuminen nurin ja antennien makaaminen romuna läheisellä jalkakäytävällä. Myrskytuuli oli saanut aikaan haruksen rikkoontumisen ja maston hajoamisen. Kattovaurioiden lisäksi ei ulkopuolisille onneksi aiheutunut vahinkoja.  

Kerhoillaksi on vuosikymmenien aikana vakiintunut tiistai. Kavereiden tapaaminen, luettaviksi tilatut lehdet ja QSL-palvelu saavat ns. periferiassa asustaviakin poikkeamaan kerhoilloissa. Jaska OH1JM on edelleenkin jaksanut pakertaa korttien kanssa. Vuotuiset kirjatut käynnit ovat vähentyneet aktiivisimmista vuosista, mutta taatut tarjoukset, tee, kahvi ja Anteron keittämät takuunakit varmistavat edelleenkin mukavat tiistaiset tapaamiset.  HF-radiokalustoa on viime vuosina uudistettu, samoin PC-kalustoa. Hankintoja on rahoitettu pienellä rompemyynnillä. Järjestetyt rompepäivät ovat muodostuneet suosituiksi tapahtumiksi. Jopa 60 hengen kävijämääriin on päästy tarjoamalla saataville romppeiden lisäksi grillimakkaraa, lättyjä ja juhlahumua, kuten eräs toimintakertomus kuvaa.  

Kilpailutoiminta on jäänyt melko vähäiseksi. Vuotuinen International Naval Contest on tuonut yhdistykselle hyviä sijoituksia, kiitos Rauskin OH1WR ja Jaskan OH1JM. Olemme myös vuorollamme järjestäneet mainitun kisan. SAC-osallistumisesta ja menestymisestäkin löytyy merkintöjä Karin OH1HD työskentelyn tuloksena.  

Uusien amatöörien koulutus on tapahtunut Turun kerhojen yhteistyönä. Opettajina ovat toimineet ainakin Alpo OH1MG, Antero OH1KW ja Esa OH1GU.  

Yhdistyksen internet-sivustoja on ylläpitänyt Antero OH1KW tarjoten myös tilan niiden julkaisemiseen.  

Leirit, retket ja juhlat  

Yhdistyksen 40-vuotisen historian vakiintuneimmat tapahtumat ovat tunnetusti vuotuiset pikkujoulujuhlat ja keväiset viikonloppuleirit. Pikkujoulut on vietetty kerhoasemalla lähes pakollisiksi osoittautunein arpajaisin ja tietysti ajankohtaan sopivin herkuin.     

Leirit on järjestetty useimmiten Turun ulkopuolella. Alkuvuosikymmenten Yläneen Raasissa pidetyt leirit ovat useimmiten saaneet jatkoa Kustavin taajamassa, merivartioston ampumaradan tiloissa. Paikka on todettu erittäin soveliaaksi huolimatta melko kaukaisesta sijainnista. Vuosi 2007 ilman omaa leiriä jäi historiaan erilaisten yhteensattumien vuoksi. Ilman leiriä ei kesäkautta kuitenkaan jouduttu viettämään, sillä toisten kerhojen leiritilaisuuksiin on tullut tavaksi osallistua aktiivisesti. Viime vuosina leireillä on alettu liittyä ns. perinneradiotapahtumiin. Vanhat sotilasradiot, ”Kyynel” ja ”Raili” viriteltiin Kustavissa 2006 käyttökuntoon ja yhteyksiäkin syntyi. Jäsenistö on hankkinut lisää noita laitteita ja tulevaisuudessa niiden persoonallisia signaaleja voidaan kuulla useamminkin.  

Muutama leiri on järjestetty vaihtelua hakien eri paikoissa, mutta lähialueilla vaatimuksemme täyttäviä tiloja on melko vähän. Kuninkaansaaren leiri Helsingin edustalla oli eräs ns. erilainen. Muutamalla henkilöautolla ajeltiin ensin Santahaminaan. Sieltä vauhdikkaasti Jurmo-veneellä Kuninkaansaareen, missä rakennettiin asemat ja pidettiin yhteyksiä OH1NAVY-kutsulla tapahtumaan sopiviin navy-paitoihin pukeutuneena. Kolme QRP-asemaa oli viriteltynä lähimaastossa. Harvinainen betonibunkkerisauna antoi kunnon löylyt pienistä ennakkoluuloistamme huolimatta.  Suomen Radioamatööriliiton leireille ja kokouksiin on lähdetty vuosittain innokkaasti. Viimeisimpänä kuluvan vuoden talvipäivät Riihimäellä käytiin Anteron OH1KW ohjastaman pikkubussin kyydillä. Osallistujat pääsivät matkalla kokemaan pitkästä aikaa sotilasmajoituksen.  

Vuoden 2000 kevätleiri vei ryhmän yhdistyksen jäseniä Tallinnaan, jossa merimuseoon tutustuminen kuului ”viralliseen” ohjelmaan. Keväällä 2004 vuokrattiin Auran metsästäjien paikka nimeltään Kettulinna. Tilat olivat muuten käyttökelpoiset, mutta yöpymiseen paikka ei ole erityisen sopiva. Yksityiset matkailuajoneuvot ja lattianukkumapaikat saivat kelvata. Sisätiloissa toimi yhdistyksen asema ja piha-alueella Sepon OH1NC rakentama QRP-asema mielenkiintoa herättävine  antenneineen.  

Useana syksynä olemme saaneet vierailukutsun Mayan OH1MK ja Teukan OH1BV luokse Paimioon. Toimintakertomus vuodelta 2004 kertoo eräästä tällaisesta vierailusta. Isäntäväki tarjosi käynnillemme mainiot puitteet sisältäen saunomista, herkullista lohikeittoa tilan omilla viineillä ja vielä yösijan halukkaille.  

Hallinto  

Yhdistyksen johdossa on toiminut edelleen vuosittain valittavat puheenjohtaja, sekä nelihenkinen johtokunta (taulukko sivulla 6).