Laivaston

Radioamatöörit ry

OH1AJ

Kerhoilloissa kuultua

4.5.2021 Aihe: QSL:n metsästys, pj OH1NPW
Pekka oh1tv piti alustuksen käytössä olevista lukuisista QSL reiteistä ja menettelytavoista. Keskusteltiin kokemukemuksista QSL:n saamiseen liittyen. Yhteenveto näistä on liitetty DX-palstalle: QSL:n metsästys.

27.4.2021 Aihe: Radioamatööriharrasteen SWOT, pj OH1NPW

Keskusteltiin mm harrasteemme vahvuuksista ja heikkouksista Suomessa tällä hetkellä. Myös uusia mahdollisuuksia ja uhkia pohdittiin. Keskustelu oli idea tasolla eikä tarkempaa yhteenvetoa vielä tehty.

Keskustelun kuluessa tuli esiin muutamia mielenkiintoisia tietolähteitä. Linkkejä on lisätty tekniikka- ja DX-palstoille.

20.4.2021 Aihe: Kerhon tulevaisuus, pj OH1NPW

Joudumme ilmeisesti jättämään kerhohuoneistomme Pansiossa vuoden loppuun mennessä. Virallista vahvistusta vielä odotetaan. Kokouksessa keskusteltiin mahdollisen uudelleen sijoittumisen etenemistavasta ja erilaisista vaihtoehdoista. Johtokunta hoitaa asiaa.

13.4.2021 Aihe: Radiokelit ja niiden indikaattorit, pj OH1NPW

Pekka OH1TV piti alustuksen otsikon aiheesta Radiokelit ja niiden indikaattorit, hyödyntäen ko web-sivun jäsentelyä. Seuranneessa keskustelussa annettiin evästyksiä dokumentin täydentämiseksi. -oh1tv-

6.4.2021 Aihe: Antennit, pj OH1NPW

Jonkin verran keskusteltiin antenneista. Esillä oli magneetti luuppi ja veneantennit. Veneessä merellä parhaiten HF:llä toimii vertikaalinen antenni. Suolaisen veden johtavuus aikaansaa hyvän heijastuksen vertikaali polarisaatiolla. Sen seurauksena maahäviöt jäävät pieniksi ja vertikaalinen keila ulottuu pieniin, 10 asteen kulmiin saakka. Jaakolla OH1TX on pitkäaikainen kokemus veneestä workkimisessa niin kotivesillä kuin Atlantin purjehduksissa. Hän lupautui pitämään esitelmän näistä kokemuksistaan kerhoillassa, kunhan taas päästään Pansioon.

Hyvän antennin määritelmä riippuu käyttäjän mieltymyksistä. Huippu tuloksia metsästävät kontesterit ja DX-erit haluavat mahdollisimman suuren vahvistuksen, matalan lähtölulman jne. Toisaalta sosiaalisia yhteyksiä pitävät arvostavat ominaisuuksia kuten antennin pieni koko, kuljetettavuus, näkymättömyys, sopivuus lähiyhteyksiin jne. Näin keskustelussa hyvästä antennista tulee ottaa huomioon puhujan näkökulma. -oh1tv-

30.3.2021 Aihe: Buro-kortit ja muut kuittaustavat, pj OH1FA

Pandemian aikanakin OH1-piirin saapuvat kortit lajitellaan kerholla. Haasteena on niiden edelleen toimitus vastaanottajilleen. Jyrki OH1NPW ja Rauski OH1WR ovat lupautuneet tuomaan kortteja kerholaisille. Rauski teki listaa niistä jäsenistä, jotka haluavat noutaa korttinsa häneltä ja toista listaa niistä, jotka haluavat noutaa korttinsa Jyrkiltä. Muutamat, joille kortteja tulee vähän, päättivät odottaa vapaampia aikoja ja noutaa itse korttinsa kerholta sitten aikanaan. Pitkämatkalaiset voivat lähettää, osoitteet valmiiksi kirjoitettuna, Helposti-kuoria Jaakolle OH1JM ja hän postittaa kortit. Raumalaisten korttien toimittamisesta OH1AK:lle sovitaan erikseen ja Kaitsu OH1FA vie salolaisten kortit OH1AD-kerholle.

Keskusteltiin myös kuittausten saamisesta muuten kuin buroon kautta. LoTW on ylivoimainen ykkönen mutta käy vain ARRL:n ja CQ-lehden awardeihin. Clublogin kautta saa monen pedition OQRS-tilaukset ko managereille. QRZ.comin sivuilta yleensä löytyy ohjeet direct korttien tilaamiseen. Managerin etsimiseen hyvä apu on IK3QAR:n tietokanta. Osoitteita löytyy myös VK8FNAH:n "call bookista".

Perinteinen QSL-kortti alkaa olla vanhanaikainen. Buro korttien lähetysajat ovat pitkiä ja saanto huono. Sähköinen kuittaus on luonnollinen QSL-kortin korvaaja. Se vaatii kuitenkin toimiakseen yhtenäisyyttä ja yhteistyötä, jotta kaikki amatöörit ja liitot sitoutuisivat yhteen järjestelmään. IARU olisi luonnollinen johtaja tällaiselle kehitykselle mutta se ei ole asiaan tarttunut. ARRL:n LoTW:lla ja Clublogilla olisi jo kertynyttä kokemusta käytännön pyörittämiseen, mutta miten saada koko maailma tukemaan niitä. Vai haluavatko ne itsekään olla maailman napa tässä asiassa. Ideaalista kuitenkin olisi, että kaikki Awardeja myöntävät tahot tunnustaisivat sen yhden valitun välittämät kuittaukset. Valittu sähköinen kuittaus pitäisi olla kaikkien tunnustama ja käyttämä "valuutta". -oh1tv-

23.3.2021 Aihe: Kokemuksia lokiohjelmista, pj OH1NPW

Suosituimpia lokiohjelmia jäsenistön keskuudessa ovat HRD, Log4OM ja UCX. Myös QRZ.comin lokin käyttäjiä on useita, enimmäkseen rinnakkaisena toimintona. Paperilokiakin toki vielä käytetään. Tärkeitä toimintoja tänä päivänä ovat integraatio muihin järjestelmiin, kuten LoTW, Clublog, WSJT-X tms. Radion ohjaukseen käytettävä kelpo softa-moduli on HRD:n ja DX-keeperin paketeissa. Niitä voi käyttää myös erillisinä. HRD:n QSL-printtaus sai moitteita mutta rotaattori moduli kehuja.

Lokiohjelman käyttö on pitkälti henkilökohtainen tottumiskysymys. Ohjelman puutteita siedetään pitkäänkin. Lähes kaikissa lokiohjelmissa on file export ja import ADIF-formaatissa, joten tietojen siirto onnistuu, kun vaihtaa lokiohjelmaa.

Kuittausten välityksessä päästään jo lähes reaaliaikaan, jos vain käyttää tarjolla olevia järjestelmiä. Havainto LoTW:n kautta kuittaamisesta on, että digimoden käyttäjät ovat ahkerimpia, seuraavana CW-operaattorit ja laiskimpia ovat phone-operaattorit. -oh1tv-

16.3.2021 Aihe: Digimodella workkiminen, pj OH1FA

FT8 on ottanut markkinajohtajuuden mode-markkinoilla. Bandien CW- ja phone-kaistat ovat melko hiljaisia. Vannoutuneetkin CW- tai phone-workkijat vähitellen laajentavat harrastustaan myös digin suuntaan. FT8-aihetta käsiteltiin varsin monipuolisesti mutta siihen lienee syytä palata jonkin ajan kuluttua. Kaikki kiinnostuneet eivät olleet paikalla. -oh1tv-

Tapahtumia-sivulle

Sivu päivitetty 4.5.2021